امروز : پنجشنبه ۵ اسفند ۱۳۹۵ - 2017 February 23
۱۸:۰۴
نمایشگاه رسانه دیجیتال
ادموند
کمک مالی
موسسه قاف
جنبش
کد خبر: 131909
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۳ - ساعت ۰۶:۰۰
تعداد بازدید: 107
به گزارش پایگاه خبری ، مهدوی پیروان موعود ; از شهرکرد، زعفران گیاهی است که سالیان زیادی در خراسان کشت می‎شده و از قدمت 700 ساله برخوردار است به ...

به گزارش پایگاه خبری ، مهدوی پیروان موعود ; از شهرکرد، زعفران گیاهی است که سالیان زیادی در خراسان کشت می‎شده و از قدمت 700 ساله برخوردار است به گونه‌ای که می‌توان گفت منشأ این گیاه خود ایران است.

زعفران یا طلای کویر محصولی است که در چند سال اخیر ثابت کرده می‌تواند به عنوان محصولی ارزآور برای برخی از استان‌ها محسوب شود.

این گیاه علاوه‌ بر خراسان در استان‌های فارس و کرمان و به تازگی در استان چهارمحال و بختیاری رشد خوبی داشته است.

* ویژگی‌های گیاه زعفران

زعفران گیاهی از تیره زنبقیان و چند ساله است که از طریق پیاز تکثیر می‌شود.

این گیاه دارای بخش رویشی سبزرنگ بوده که همان برگ‌های گیاه هستند و بخش زایشی هم که گل گیاه است.

زعفران دارای 6 گلبرگ به رنگ بنفش و کلاله سه شاخه درون آن که همان محصول گیاه است و باید بعد از باز کردن گل کلاله را خارج ساخته و طی عملیاتی خشک شود.

این محصول علاوه‌بر طعم، رنگ‌دهنده غذا به عنوان دارو در طب سنتی هم کاربرد دارد.

زعفران محصولی ارزآور است که که ایران با تولید سالانه 90 تا 92 درصد از زعفران جهان رتبه نخست در تولید زعفران را دارد و بعد از آن می‌توان از اسپانیا به عنوان کشور دوم جهان نام برد.

* زعفران راهی برای مقابله با خشکسالی

با توجه به خشکسالی‌های اخیر و مواجه با کم‌آبی در استان چهارمحال و بختیاری می‌توان با تغییر نوع کشت تا حدودی با این مشکل مقابله کرد.

یکی از راه‌های موثر در این زمینه مطالعه در مورد محصولات استان‌های کم‌آب و انتخاب بهترین و سازگارترین آن با نوع آب و هوای این استان است.

گام دیگر آموزش، فرهنگ‌سازی و ترغیب کشاورزان برای تغییر نوع کشت است چراکه این امر در میزان درآمد سالیانه آن‌ها می‌تواند نقش موثری را ایفا کند.

* چهارمحال و بختیاری رویشگاه اولیه زعفران وحشی بوده است

مرحله مطالعه در چهارمحال و بختیاری انجام شده و طی آن زعفران به عنوان گیاهی سازگار انتخاب شده و آموزش و فرهنگ‌سازی هم تا حدودی صورت گرفته است.

طی مطالعات به عمل آمده مشخص شده است که چهارمحال و بختیاری رویشگاه اولیه زعفران وحشی بوده است و دلیل رشد خوب این گیاه در استان هم همین امر است.

این گیاه قانع تنها دوبار در سال یعنی آبان ماه(قبل از گل‌دهی) و بار دیگر در اوایل آذرماه(اواخر گل‌دهی) نیازمند آبیاری است و تا بهار که دوره خواب گیاه آغاز می‌شود آب باران و برف برای آن کافی بوده و این یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های زعفران برای مقابله با کم‌آبی است.

* هدف از تاسیس کارگاه، بسته‌بندی زعفران تولیدی چهارمحال وبختیاری است

اولین دارنده صنعت بسته‌بندی زعفران در چهارمحال وبختیاری در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه این واحد تنها کارگاه بسته‌بندی و فرآوری زعفران در شهرک صنعتی شهرکرد است، افزود: این واحد انحصاراً بسته‌بندی زعفران چهارمحال و بختیاری را انجام نمی‌دهد و تنها بخشی از زعفران متعلق به این استان و بخش عمده آن از استان خراسان تامین می‌شود.

فاطمه شمسی افزود: پیش‌بینی می‌کنیم در سال آینده با این سطحی که زیر کشت رفته است و پیازی که خودمان تهیه کردیم استان چهارمحال و بختیاری بتواند نیاز بسته‌بندی کارگاه را تامین کند چون در واقع هدف از تاسیس کارگاه هم چیزی جز بسته‌بندی زعفران تولیدی خود این استان نبوده است.

وی تاکید کرد: در این صنعت سعی شده است از تجربه استان خراسان استفاده شود تا بتوانیم جایگاهی برای بسته‌بندی زعفران استان چهارمحال و بختیاری که محصولی نوپا است داشته باشیم و از این رو مشکل خروج زعفران از کشور به صورت فله تا حدودی کم شود.

* صنایع بسته‌بندی داخلی توان رقابت با برندهای خارجی را ندارند

شمسی با اشاره به اینکه برندهای معروف و فعالی در کشور وجود دارند خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه صنعت بسته‌بندی کشور توانایی رقابت با کشورهای خارجی را ندارد طبق آمار سال گذشته شورای ملی زعفران 50 تن زعفران به صورت فله از کشور خارج شده است.

وی دلیل اصلی خروج زعفران از کشور به صورت فله را عدم شناخت درست سلیقه مصرف‌کننده‌ها و کار نکردن روی شناخت بازارهای هدف عنوان کرد و ادامه داد: صنعت بسته‌بندی کشور در بازاریابی برای فروش زعفران بسته‌بندی در خارج از کشور موفق نبوده است.

* رشد چشم‌گیر سطح زیر کشت زعفران نسبت به سال گذشته در چهارمحال و بختیاری

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با خبرنگار فارس بیان داشت: کشت این گیاه در سال‌جاری رشد چشم‌گیری داشته و سطح زیر کشت آن از 52 هکتار در سال 92 به 80 هکتار در سال 93 رسیده که زعفران برداشت شده از این سطح 200 هزار گرم است.

حمیدرضا دانش با اشاره به طعم، بو و رنگ زعفران این استان تاکید کرد: این محصول در چهارمحال و بختیاری با توجه به اختلاف ارتفاع از سطح دریا و نیز شرایط آب و هوایی از کیفیت مطلوب‌تری برخوردار است.

وی توزیع‌کننده پیاز زعفران در استان چهارمحال و بختیاری را بخش خصوصی و با نظارت جهاد کشاورزی عنوان کرد و گفت: پیاز مورد نیاز کشاورزان از استان خراسان تهیه می‌شود.

این مسئول بیشترین سطح زیر کشت در این استان را در شهرستان فارسان با 21 هکتار بیان کرد و گفت: بعد از فارسان می‌توان از شهرکرد به عنوان شهرستان دوم یاد کرد.

دانش تاکید کرد: با توجه به حمایت از توسعه گیاهان دارویی و همچنین نیاز کم این گیاه به آب و خشکسالی حادث شده در استان چهارمحال و بختیاری می‌طلبد در سال آینده حمایت در توسعه کشت زعفران را داشته باشیم.

وی قیمت هر کیلو زعفران در استان را حدود 70 تا 80 میلیون ریال اعلام کرد.

* با محصول زعفران آشنایی ندارم/ اطلاع‌رسانی بسیار ضعیف است

کشاورز چهارمحال و بختیاری گفت: متاسفانه اطلاع دقیقی از این محصول ندارم ولی اگر واقعا این محصول در راستای مقابله با خشکسالی موثر است باید بگویم که جهاد کشاورزی در این زمینه کم‌کاری کرده است.

وی تصریح کرد: باید در این زمینه اطلاع‌رسانی درستی انجام گیرد و معایب و مزایای این محصول نوپا را برای تولیدکنندگان به صورت دقیق شرح دهیم.

به گزارش پایگاه خبری ، مهدوی پیروان موعود ; زعفران یک محصول جدید در استان چهارمحال و بختیاری و همچنین سازگار با شرایط آب و هوایی این استان است.

زعفران‌کاران نیازمند حمایت و آموزش بیشتر در زمینه کشت این محصول هستند چون نهاده این گیاه بسیار گران‌قیمت بوده و بنابراین کشت گیاه در سطح وسیع اگر با پیاز مرغوب انجام نشود منجر به خسارت سنگین به کشاورزان خواهد شد.

********************

گزارش از مرضیه نظری‌زاده

********************

انتهای پیام/68005/صا40/ف4004

منبع : فارس

برچسب ها:
آخرین اخبار