به گزارش خبرنگار دفتر منطقهای خبرگزاری پیروان موعود به نقل از خبرگزاری فارس در دوشنبه، «کا-نیوز» یک پایگاه مستقل و شناختهشده خبری در آسیای مرکزی در ...

به گزارش خبرنگار دفتر منطقهای خبرگزاری پیروان موعود به نقل از خبرگزاری فارس در دوشنبه، «کا-نیوز» یک پایگاه مستقل و شناختهشده خبری در آسیای مرکزی در مطلبی این بازدید را مربوط به مسئله بسته شدن پایگاه نظامی آمریکا در فرودگاه «ماناس» دانست.
به گفته این منبع با این وجود که سفارت آمریکا در بیشکک در بیانیهای سفر از قبل اعلامناشده رامسفلد را به مسائل راهاندازی و توسعه فعالیتهای همکاری نهادی با نام «بنیاد رامسفلد» مرتبط میداند ولی به احتمال قوی این بازدید عمدتا به منظور دیدار و مذاکرات با مقامات سیاسی و نظامی قرقیزستان و مساعدت در حل مسئله تمدید فعالیت پایگاه نظامی آمریکا در این کشور است.
در همین حال، «الکساندر کنیازاف» از کارشناسان برجسته مسائل آسیای مرکزی نیز به رسانهها تصریح کرده که بازدید این مقام بازنشسته وزارت دفاع آمریکا فقط یک سفر خصوصی نبوده بلکه به معنای تلاش واشنگتن به جلب رضایت مقامات بیشکک برای ادامه فعالیت ماناس بوده است.
به گفته وی، بازدید رامسفلد و همچنین سفر آتامبایف رئیس جمهوری قرقیزستان به ترکیه (دوشنبه گذشته، 27 خرداد) یک سری از وقایع که نشان میدهد که بیانیههای مقامات بیشکک در مورد تعطیل پایگاه ماناس در جولای سال آینده حرفی بیش نیست.
به اعتقاد این کارشناس با این وجود که قرارداد حضور نظامی این پایگاه در تابستان سال آینده به پایان میرسد ولی احتمالا بیشکک باز هم در انتظار پیشنهادهای مالی و اقتصادی از سوی آمریکا است.
کنیازاف همچنین افزوده که روند تحول رویدادهای سیاسی در قرقیزستان نشان میدهد که در آینده نزدیک این کشور آبستن حوادث زیادی خواهد بود.
کارشناسان پیش بینی میکنند، در صورت پافشاری مقامات واشنگتن حتی ممکن است مجلس قرقیزستان که مخالف ادامه حضور آمریکا در کشورش است، منحل شود.
کنیازف همچنین، ایجاد بیثباتی و بینظمی در کشور و بروز هرج و مرج در کابینه دولت را نیز دیگر از گزینههای احتمالی برای به هم زدن اوضاع در قرقیزستان و فراهمسازی زمینه مطلوب در جهت ایجاد تمایل بیشکک برای همکاری نظامی و تمدید توافقنامه حضور پایگاه نظامی ماناس دانست.
این کارشناس تصریح کرد که اخیرا در رسانهها خبری در مورد احتمال تبدیل پایگاه ماناس به یک مرکز حمل و نقلی غیرنظامی در همکاری با شرکتهای ترکی مطالبی منتشر شده که با همین جریان ارتباط دارد.
وی گفت: اگر چه قبلا در این زمینه از توافقات و تهیه تدابیری برای اجرای چنین یک طرح و راهاندازی این مرکز با وزارت حمل و نقل روسیه صحبت میشد اما حالا فقط در مورد همکاری با ترکیه سخن میگویند.
به اعتقاد این کارشناس تحرکاتی که در این اواخر در رابطه به پایگاه نظامی ماناس از سوی مقامات بیشکک و همچنین واشنگتن انجام شده این احتمال را بیشتر میکند که این مرکز با عنوان مرکز حمل و نقل غیرنظامی در اختیار ترکیه با همکاری قرقیزستان قرار گیرد و در زمانهای خاص آمریکا نیز اجازه استفاده از این پایگاه را داشته باشد.
به گفته وی در چند سال قبل نیز «قربان بیک باقیاف» رئیس جمهور مخلوع قرقیزستان چنین کاری را کرده و مبلغ بیشتری را برای اجرای آن از پنتاگون دریافت کرد.
به گفته الکساندر کنیازوف، بنیاد «رامسفلد» که، ظاهرا وزیر دفاع سابق ایالات متحده برای راهاندازی فعالیت دفتر آن در قرقیزستان وارد بیشکک شدهاست احتمالا به نوعی یک برنامه کمک مالی برای حمایت از نمایندگان مجلس و مقامات دولتی در زمینه همراهی آنان با خود بهمراه آورده است.
این کارشناس همچنین این واقعیت را که مجلس قرقیزستان با بهانههای مختلف بررسی و نهایی کردن سند انصراف از قرارداد ماناس را تا به امروز به تعویق گذاشته است نیز تصادفی نبوده و کاری از قبل پیشبینیشده است.
انتهای پیام