«حسینی مدنی» کارشناس مسائل سیاسی و روزنامه نگار افغان در گفتوگو با خبرنگار دفتر منطقهای خبرگزاری پیروان موعود به نقل از خبرگزاری فارس، در مورد ...

«حسینی مدنی» کارشناس مسائل سیاسی و روزنامه نگار افغان در گفتوگو با خبرنگار دفتر منطقهای خبرگزاری پیروان موعود به نقل از خبرگزاری فارس، در مورد حضور افغانستان در اجلاس شانگهای اظهار داشت: سخنان صریح مقامات شانگهای نشان دهنده همکاری جدی این کشورها در تامین امنیت افغانستان پس 2014 است، در عین حال دولت افغانستان نیز خواهان مشارکت و ارسال سیگنالهای جدی به کشورهای منطقه است مبنی بر اینکه پس از سال 2014، این کشور میتواند همکار خوبی برای اعضای پیمان شانگهای باشد.
وی افزود: تحولات اخیر که در منطقه شاهد آن هستیم و همچنین نگرانیهایی که کشورهای عضو شانگهای از موافقتنامه امنیتی کابل-واشنگتن دارند در مجموع سبب میشود که افغانستان به عنوان کشوری فعال بتواند در این اجلاس شرکت نماید و دیدگاههای خود را تبیین کند.
این در حالی است که افغانستان در گذشته نتوانسته از ظرفیتهای موجود این پیمان استفاده کند و به نوعی بیشتر روابط خود را با کشورهای غربی متمرکز ساخته اما تلاشهای دولت این کشور برای برقراری مناسبات سیاسی و اقتصادی با برخی اعضای پیمان شانگهای مانند چین و یا تلاش برای خرید تجهیزات نظامی از روسیه بیانگر این است که دولت افغانستان سعی میکند تا مناسبات خود را با کشورهای عضو پیمان شانگهای نیز گسترش دهد.
ارتقای مناسبات سیاسی-امنیتی پیمان شانگهای/افغانستان از ظرفیت کشورهای شانگهای استفاده کند
روزنامه نگار افغان با اعتقاد به ارتقای مناسبات سیاسی-امنیتی کشورهای عضو شانگهای خاطرنشان کرد: در سالی که گذشت چند تحول عمده سبب شد تا کشورهای عضو شانگهای بیشتر مناسبات سیاسی و امنیتی خود را ارتقا دهند، به عنوان نمونه بحرانهای شرق آسیا، مسائل خاورمیانه و سوریه در عین حال پیمان امنیتی افغانستان-آمریکا و تحولات ایران و پاکستان از عوامل این تغییر رویکرد بوده که در نتیجه به نظر میرسد اجلاس شانگهای بیشتر بار سیاسی و امنیتی داشته است.
حسینی مدنی تحولات افغانستان و خاورمیانه را در شکل دهی قطببندی جدید جهانی موثر دانسته و بیان کرد که جهان به سوی قطب بندیهای جدیدی پیش میرود، بخصوص زمانی که موضوع حمله ایالات متحده آمریکا به سوریه مطرح شد؛ بسیاری از کشورهایی که متحد استراتژیک آمریکا بودند از این موضوع دوری جستند و حتی بسیاری به صراحت، لب به انتقاد گشودند این در حالی است که روسیه و چین بصورت عملی در برابر ایالات متحده قرار گرفتند و در واقع یک فضای منتقدانه جدی را ایجاد کردند.
وی در ادامه افزود که این مسائل تغییراتی در سیاستهای آمریکا بوجود آورد و نیز سبب تخریب وجهه جهانی این کشور شد. از سوی دیگر، همگراییهای بیشتر با انگیزههای بالاتری را در بین کشورهای عضو شانگهای ایجاد کرده است.
مسئول خبرگزاری جمهور افغانستان گفت که حضور آمریکا در افغانستان و دیگر تحولات منطقهای حساسیت بیشتر همپیمانان شانگهای را در پی داشته و اعضای این پیمان اعلام کردهاند که پس از 2014 در تامین امنیت افغانستان همکاری جدی خواهند داشت.
بنابراین افغانستان با اتخاذ سیاستی متعادل مبنی بر اینکه هم همگرایی منطقهای را داشته باشد و هم مناسبات خود را با کشورهای غربی حفظ نماید میتواند از امکانات و ظرفیتهای کشورهای عضو شانگهای و متحدان منطقهای استفاده بهینه را ببرد.
پیمان شانگهای در تعدیل قدرت جهانی موثر است
کارشناس مسائل سیاسی افغانستان، ظرفیتهای بالای پیمان شانگهای را در تعدیل قدرت جهانی موثر دانسته و اظهار داشت از دلایلی که اوباما در خصوص موضوع سوریه عقب نشینی کرد این بود که روسیه، چین، ایران و سایرکشورهای همسو با شانگهای مواضع جدی و قاطعانهای راجع به حمله آمریکا به سوریه گرفتند.
این در حالی است که اکنون فضای تازهای بوجود آمده و ایالات متحده به درستی میداند که کشورهای عضو شانگهای دارای ظرفیتهای فوق العادهای از نظر نظامی، اقتصادی، منابع انسانی و جغرافیای وسیع و منحصر به فرد است در نتیجه این عوامل سبب ایجاد قدرتی بالقوه و بالفعل در پیمان شانگهای گردیده که با توجه به هویت و موجودیت این پیمان در تعدیل قدرت جهانی بسیار موثر است.
حسینی مدنی در ادامه افزود: ایالات متحده آمریکا در مورد سوریه بر سر دوراهی قرار دارد که هر دو راه به باختش ختم میشود و با توجه به اینکه آمریکا از موضع حمله به سوریه عقب نشینی کرده و در عین حال مشروعیت و اقتدار جهانی خود را از دست داده و بنابراین این کشور بیش از هر زمان دیگری منزوی شده است.
این در حالی است که نباید فراموش کنیم متحد استراتژیک آمریکا در این مقطع این کشور را تنها گذاشت.
در چنین شرایطی است که پیمان همکاریهای شانگهای با انگیزه بیشتری اجلاس و روابط خود را به پیش میبرد.
انتهای پیام/.