آیهان بیلگن نویسنده و روزنامهنگار ترکیهای و رئیس سابق انجمن همبستگی با مظلومین این کشور در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار فارس، دیدگاههای خود را در ...

آیهان بیلگن نویسنده و روزنامهنگار ترکیهای و رئیس سابق انجمن همبستگی با مظلومین این کشور در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار فارس، دیدگاههای خود را در زمینه تحول در سیاست خارجی ایران و تماسهای برقرار شده بین ایران و آمریکا و روسای جمهور دو کشور بیان کرد.
بیلگن با تاکید بر اینکه تماس تلفنی بین دکتر حسن روحانی رئیس جمهور ایران و باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا حرکتی بسیار حساب شده و موثر بود، تصریح کرد که سیاستهای ایران در قبال خاورمیانه، جنوب غرب آسیا و آسیا میانه برای دولت آمریکا بسیا حائز اهمیت است.
هنر در سیاست، حل مشکلات بر اساس گفتگوست
آیهان بیلگن در ارزیابی اظهارات رئیس جمهور ایران در گفتوگوی تلفنی با همتای آمریکاییاش بر حل مسئله هستهای ایران در مدت سه ماه اظهار داشت: زمان انجام این تماس حرکتی بسیار حساب شده و موثر بود. خاورمیانه یا به سمت و سویی میرفت که برای همه مایه فلاکت بود، یا اینکه عقل سلیم برای این منطقه باید راهحلی را پی ریزی میکرد. مسئله هستهای ایران هم در صورت پرهیز از برخورد دوگانه میتواند به طریقی که مورد قبول همه طرفها باشد، حل شود.
وی افزود: در سیاست هنر این است که مشکلات را بتوان بر اساس گفتوگو حل کرد. کشورهای منطقه باید در مقابل کسانی که جنگ و اشغال را به عنوان راهحل میپندارند، مسئولانهتر عمل کنند.
اهمیت سیاست منطقهای ایران از منظر آمریکا
این نویسنده ترک درباره تاثیر باز شدن یخها در روابط تهران و واشنگتن بر روی بحرانهای منطقه و مسئله هستهای ایران تصریح کرد: در منطقه موازنههای جدیدی در حال شکلگیری است.
وی با بیان اینکه بازتاب دنیای تک قطبی در خاورمیانه رو به پایان است، اظهار داشت: روسیه و چین به خصوص درباره منابع انرژی و خطوط انتقال مرتبط با این منابع مواضعی فعالانهتر اتخاذ می کنند. به عقیده من آمریکا در دراز مدت بعد از تامین امنیت اسرائیل و توسعه پایدار منطقه، تمرکز خود را از خاورمیانه به سوی آسیای میانه سوق خواهد داد. در این صورت سیاست های ایران نه تنها در قبال خاورمیانه، بلکه حتی در قبال جنوب غرب آسیا و آسیای میانه نیز از منظر آمریکا اهمیت زیادی پیدا خواهد کرد.
این کارشناس ترک اظهار داشت: درباره بحران سوریه نیز ممکن طرحی برای انتقال قدرت تدوین شود اما این امر به منزله پایان قطعی خشونتها نخواهد بود، زیرا واضح است که برخی قدرتها از استمرار درگیریها منتفع میشوند.
مردم آمریکا مخالف عراق و یا افغانستانی دیگرند
بیلگن در خصوص تاثیر رفع تنشهای ایران و آمریکا بر صلح و امنیت و اقتصاد جهانی نیز خاطرنشان کرد: موضع گیری کشورهای عربی اسلامی که آمریکا را به مداخله فعالانه (نظامی) در منطقه تحریک کرده و حتی حمایت مالی نیز میکنند، در قبال نزدیکی ایران و آمریکا، از اسرائیل هم عجیبتر است. اسرائیل به دلیل مشکل داشتن با کشورهای همسایهاش خواهان متحدی قدرتمند است. از سوی دیگر افکارعمومی آمریکا دیگر بار مایل نیست موردی مشابه جنگ عراق و افغانستان را تجربه کند. شهروندان آمریکایی مخالف کشته شدن فرزندانشان در خاورمیانه هستند.
به گفته وی رژیم عربستان در واقع با استراتژی ایجاد تنش در صدد حفظ موازنههای داخلی و به تاخیر انداختن هرگونه تحرک در منطقه علیه این رژیم است.
انتهای پیام/خ