اکبر صحرایی نویسنده حوزه دفاع مقدس که در حال حاضر در فرانکفورت به سر میبرد در گفتوگو با خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری پیروان موعود به نقل از ...

اکبر صحرایی نویسنده حوزه دفاع مقدس که در حال حاضر در فرانکفورت به سر میبرد در گفتوگو با خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری پیروان موعود به نقل از خبرگزاری فارس درباره حضور خود در شصت و پنجمین نمایشگاه بینالمللی فرانکفورت اظهار داشت: شاید برای اولینبار باشد که نویسندهای از سوی حوزههای خصوصی وارد این نمایشگاه شده است، تا پیش از این دوستان کمتری حضور داشتند اما امسال طی برنامهریزی صورت گرفته قرعه به نام بنده افتاد تا در این نمایشگاه حاضر شوم.
* معرفی آثار و نویسنده کتابهای چاپ اولی در فرانکفورت
وی ابراز داشت: وقتی به این نمایشگاهها میآییم تفاوت را با نمایشگاههای داخلی متوجه میشویم، داشتم یادداشتی را حول محور این نمایشگاه برمیداشتم، به این نتیجه رسیدم که صرفا این نمایشگاهها به مفهوم واقعی نمایشگاه هستند، یعنی نقد، بررسی و گفتوگو و نه فروش کتاب را شامل میشود، اما متاسفانه وقتی با نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران قیاس میکنیم متوجه میشویم که ما راه را اشتباه رفتهایم و نمایشگاه کتاب تهران را تبدیل به بازار کردهایم، اما در فرانکفورت برعکس تهران است، غرفهها و ویترینهای به خصوص آثار چاپ اولی بسیار بوده و نویسنده و کتاب در آنها معرفی میشود، اغلب نویسنده در نمایشگاه حاضر شده و کنفرانس برپا میشود.
* فروش در نمایشگاه فرانکفورت اختصاص به یک یا دو روز آخر دارد
صحرایی با تاکید بر اینکه سالنهای کنفرانس نمایشگاه فرانکفورت بسیار است، افزود: در نمایشگاه فرانکفورت فروش اختصاص به یک یا دو روز آخر دارد ضمن اینکه تنها کتابهای موجود فروخته میشود و شاهد حمل کتاب مجدد نیستیم.
* حضور پررنگ ناشران و آثار دفاع مقدس در فرانکفورت
نویسنده کتاب «دار و دسته علی» اضافه کرد: آنچه در نمایشگاه فرانکفورت مشاهده میشود اینکه کتاب و نویسنده در این نمایشگاه مورد نقد قرار میگیرد از این رو سالنهای کنفرانس و بلندگوهای فراوان در این نمایشگاه دیده میشود، البته غرفهها هم تماما به روز هستند.
وی درباره غرفه جمهوری اسلامی ایران افزود: ظاهرا برای اولین سال، کار کمی بهتر شده و حوزه کتاب دفاع مقدس با 100 عنوان کتاب حضور پررنگی دارد، البته از این 100 عنوان 20 کتاب متعلق به آثار بنده است و در کنار این قضیه برای آشنایی مخاطبان خارجی یک سی دی و کتابچهای منتشر شده که در آن آثار بنده به زبان آلمانی توضیح داده شده است که در اختیار مخاطب قرار میگیرد. استقبال هم خوب است خصوصا از سوی ایرانیان مقیم آلمان و ناشران، بعضا ناشرانی که حضور پیدا میکنند خارجیهایی هستند که به نحوی با ایران مرتبط هستند بیشتر در اینجا حضور پیدا کرده و درباره کتابها صحبت میکنند.
* حضور در نمایشگاههای خارجی برای نویسنده تجربه خوبی خواهد بود
وی گفت: روز گذشته افراد فارسی زبان از کشور تاجیکستان و افغانستان مراجعه میکردند که با صحبت متوجه میشدیم که در حوزه نشر تخصص داشته و حتی صاحب کتاب هستند؛ حس کردم که حضور در چنین نمایشگاههایی و آشنایی ملموس به نویسنده کمکهایی کرده و تجربه خوبی برای نویسنده خواهد بود، اما مسئلهای که وجود دارد اینکه تفاوت کار باید دیده شود و عمده کار و اهداف نمایشگاه مدنظر قرار گیرد.
* برخی روی اصل ادبیات یا جنگ و فلسفه آن بحث دارند
صحرایی تصریح کرد: فکر میکنم حضور بسیار مثبت است، حتی با ناشران خارجی و ایرانی مقیم آلمان صحبت شد، برای ترجمه هم مواردی مطرح شد و به نظرم تبادلها برای اولینبار رخ داده است به خصوص اینکه برخی ایرانیان در حوزه نشر و کشورهای اروپایی فعال شدهاند.
نویسنده «آنا هنوز هم میخندد» درباره شناخت از ادبیات دفاع مقدس ایران در خارج از کشور اضافه کرد: جالب است اینکه برخی دوستان روی اصل ادبیات یا جنگ و فلسفه آن بحث دارند، تیتری که
انتخاب شده روی سرجلد من فکر میکنم هوشمندانه بوده که از قول بنده ذکر شده که " اکبر صحرایی مینویسد که جنگی نباشد"؛ که نشان میدهد ذات ایرانی صلح طلب است و اگر هم جنگی صورت گرفته ایران در مقابل آن از خود دفاع کرده است، حتی برخی ایرانیانی که مقیم آلمان هستند صحبتهایی ارائه میکنند مثلا میپرسند داستانهای شما چه مواردی را مطرح میکند؟ که این سوال ما را به تعمق وامیدارد.
* دفاع مقدس یعنی جلوگیری از جنگ/ تالیفاتم انسانی بوده و فضای کتابها داستان و رمانها بیشتر نگاه انسانی به جنگ دارد که به سمت صلح میرود
صحرایی عنوان کرد: در این راستا توضیح داده میشود که اتفاقا دفاع مقدس تقابل با جنگ دارد یعنی دفاع مقدس یعنی جلوگیری از جنگ، وقتی فرهنگ دفاع مقدس در یک فرهنگ ریشهای میدواند و تقویت میشود عاملی میشود که تهاجم به آن صورت نگیرد، چنانچه عمده جنگها وقتی رخ میدهد که ما ضعیف میشویم، نمونه آن جنگ ایران و عراق است، اما کارهای بنده انسانی بوده و فضای کتابها داستان و رمانهایی که بنده نوشتهام بیشتر نگاه انسانی به جنگ دارد که به سمت صلح میرود که این موضوع برای مخاطبان جالب بود.
صحرایی در پایان با اعلام اینکه یکی از کتابهای بنده را یک ناشر آلمانی تاجیک گرفت وقتی از او سوال کردم چه چیز در این کتاب شما را جذب کند، گفت: متن زبان و محتوا در حوزه ادبیات دفاع مقدس به دید و نظر ما در ایران جدید است.
اکبر صحرایی متولد 1339 شیراز است. وی تحصیلات خود را تا مقطع کارشناسی رشته مدیریت ادامه داده است. صحرایی قبل از انقلاب مطالعه را به صورت جدی با داستانهای محمود حکیمی، جلال آل احمد و آثار کلاسیک جهان آغاز کرد و نویسندگیاش را مدیون جنگ میداند.
وی با پایان جنگ با نوشتن خاطرات خود و دوستان از آن دوران ، نویسندگی را به صورت حرفهای تجربه کرد به طوریکه خاطرات و بعدها داستانهایش در مجلهی تخصصی کمان ، روزنامهی ایران ،ماهنامهی عصر پنج شنبه، خبر جنوب، عصر و ... به چاپ رسید.
مجموعه داستان جنگ به نام «کانال مهتاب» اولین کتاب صحرایی است که در سال ١٣٧٨ به چاپ رسید. یک سال بعد از انتشار این کتاب، مجموعه داستان «هزار و نه» را منتشر کرد. کتاب بعدی وی نیز مجموعه داستانی با عنوان «خمپاره خواب آلود» بود که موضوعی طنز دارد در سال ١٣٨٢ به چاپ رسید و مورد استقبال علاقمندان ادبیات قرار گرفت. همچنین کتاب «خمپارهی خواب آلود» جایزه پنجمین جشن فرهنگ فارس را به خود اختصاص داده است.
انتهای پیام/